Diastasis recti (szétnyílt hasizom) & kinesio tape

A barátnőim szerint nem hangoztatom elég gyakran, hogy én ilyet is csinálok, úgyhogy ma itt az ideje ennek is. Nagyjából másfél éve tanultam meg a kinesio tape módszert alkalmazni, azóta szoktam szanaszét ragasztgatni a hozzám érkezőket, ha hagyják magukat. Szép színesen távoznak tőlem, pedig nem is kék-zöldre veréses küzdősportos órákat tartok ;)

Arról már írtam egyszer, hogy nálam mik a leggyakorlibb ragasztások (kismamapocak megtámasztása, szétnyílt hasizom, térd, derék- és hátfájás, no meg csukló), lehet, ideje lenne kicsit többet beszélni arról, melyikre miért is jó.

Mi a szösz az a szétnyílt hasizom (diastasis recti / rectus diastasis)? 

A várandósság ideje alatt sok kismamánál sérül az egyenes hasizom, eltávolodik egymástól a hasizom találkozási pontjánál. A has közepén egy összefonódott kötőszövet (linea alba) található, ami összeköti a hasizom két oldalát (izmos has esetén ezeknél látjuk a függőleges csíkokat, illetve a kockás has kockáinak szélét is ezek határozzák meg). Ez a kötőszövet gyakran sérül a várandósság idején (nem csak ilyenkor sérülhet, férfiaknál is gyakran előfordul főleg, ha nagy súlyokkal dolgoznak, edzenek). A szétnyílt hasizom nem csupán esztétikai problémát jelent, hanem egyéb gondokat is okozhat. Például a hasizom gyengébb lesz, ezért támasztó funkciója is megszűnik, nagyobb terhelés jut a gerincre, illetve a gerinc melletti izmokra, amik életmódunkból fakadóan általában gyengék.

Nem minden esetben nyílik szét a hasizom a linea alba mentén, viszont a várandósság nagyon igénybe veszi, erősen megnyújtja a hasizmokat, így fokozottan kell figyelnünk azokra, hogy újra erősek legyenek, ismét el tudják látni támasztó szerepüket.

Ha az hasizom sérül – akár szétnyílik, akár csak fokozottan megnyúlik – sajnos nem tudja ellátni ezt a támasztó feladatot, amely megnehezíti az anyukák életét, hiszen a várandósságnál is nagyobb terhet ró a testre a szülés utáni időszak, például amikor a babát emelgetjük ki-be a kiságyból. Amíg nincs probléma, észre sem vesszük, milyen gyakran dolgozik a hasizom ;) A fokozott terhelés miatt azonban komoly betegségek is kialakulhatnak (pl.: sérv, inkontinencia), melyek mellett az esztétikai szempontok eltörpülnek.

szétnyílt hasizom

Azonban ha megtanuljuk helyesen használni az izmainkat, illetve megfelelő gyakorlatok segítségével megerősítjük őket, akkor az izmok közötti rés minimálisra csökkenthető, így újra tökéletesen funkcionálhat.

Hogyan kezelhető a szétnyílt hasizom?

  1. műtéti úton
  2. tornával (LoveYourBelly)
  3. kinesio tape-pel

Direkt írtam ebben a sorrendben a lehetőségeket, hogy hangsúlyos legyen, milyen extra előnye is van, ha tornával és kinesio tape-pel dolgozunk a gyógyulásért: egy hasi műtétet lehet kikerülni ha szorgalmasan tornázunk és változtatunk picit a mindennapokon (megfelelő módon végzett emelések, felkelés, stb). Érdemes kipróbálni mindkét módszert.

Jópár alkalommal ragasztottam szétnyílt hasizmot úgy, hogy nem volt mellette speciális torna és érezhető volt a javulás. Még több lánnyal tornáztunk LoveYourBellyvel és nagyon látványos eredményeket értünk el. Najó, nem az enyém a dicsőség, hiszen ők tornáztak otthon szorgosan és ők érték el ezeket a nagyon jó eredményeket. Tehát ki tudom jelenteni, hogy külön-külön is hatásos mindkét módszer. De van pár lány nálam, aki a kettőt együtt alkalmazza és még gyorsabb a javulás.

Főleg amikor nagyobb a probléma és nehéz az indulás a tornával, akkor nyújt nagy segítséget a tape. Segít egy kicsit könnyebben belevágni, hamarabb sikerélményhez jutni és hamarabb eljutni a gyakorlatok helyes kivitelezéséig. Könnyebb az első időszakban megfelelően tartani a hasizmokat. Éppen ezért mindig szuper boldog vagyok, ha valaki ragasztást is kér a torna mellé :)

nem pont így szoktam ám ragasztani ;)

nem pont így szoktam ám ragasztani ;)

Miért is jó a kinesio tape szétnyílt hasizom esetén?

  • mert stabilabb lesz a hasfal
  • könnyebben lehet vele tornázni
  • hamarabb tudod tökéletes kivitelezéssel végezni a gyakorlatokat
  • hamarabb érhetsz el javulást
  • ha már fáradt vagy az állandó hasizomrakoncentrálástól, akkor is stabilitást ad, kimarad a “szanaszét lóg a hasam” érzés
  • extra támaszként szolgálhat, ha épp nagyobb terhelésnek van kitéve a hasizom (költözködés, cuccolás, nagybevásárlás, egyszerre több gyerek menedzselése, stb.)
  • szép színes, úgyhogy az időnként unalmassá váló fehér/fekete fehérneműt feldobja

Miért is jutott ez pont ma eszembe? Mert évek óta először fordult elő, hogy megfájdult a térdem, így saját magamat is meg kellett ragasztani. Az ilyen élményeknél (fájdalmaknál) mindig előjön, hogy nem csak beszélek valamiről, hogy húdejó, hanem magamon is megtapasztaltam, hogy mennyit számít. Ilyenkor mindig lelkesebben írok arról, hogy húdejó a tape. Ja, és tudjátok, hogy mi lesz a következő ragasztásom? Hát persze, hogy szétnyílt hasizom. Rásegítünk egy kicsit a tornára és az életre ;)

Nem azt mondom, hogy ez kötelező, ezentúl én leszek a lesből támadó ruhaszárítókötél mindenkit összetape-elő nőszemély, csak ez is egy olyan dolog, mint a fogyás. Diétával is le lehet fogyni. Edzéssel is le lehet fogyni. Nade igazán látványos és maradandó eredményt elérni úgy lehet, ha az étkezésen is változtatunk és a mozgásból is kivesszük a részünket. Ugyanígy vagyok a tape-pel és a tornával. A kettő együtt mindig jobb ;)

És téged ragasztottak már?

Ha szeretnél még szülés  utáni edzéssel, életmóddal kapcsolatos infókat olvasni, kattints ide és töltsd le a “Negyedik trimeszter – 12 tipp a hatékony felépüléshez” című ingyenes ebook-omat.

Hozzászólás